Nieuws

Primeur in Nederland: energie tegen kostprijs

In de voormalige vuilstort De Langenberg in Zelhem gebeurt iets bijzonders: ons voormalige afval verandert hier langzaam in Achterhoekse energie met behulp van 'de Groene Motor'. De Achterhoekse energiecoöperatie Biozon is eigenaar van de Groene Motor en de energie die deze motor opwekt en daarmee dus een heuse Achterhoekse energieproducent. 

Een deel van deze groene Achterhoekse energie wordt geleverd aan AGE: dit is de lokale energiegemeenschap van de Achterhoekse gemeenten, waar het kostprijsmodel al sinds 2018 draait. Een ander deel van de energie wordt (ook volgens het kostprijs-principe!) in een pilot via Streekenergie VanOns geleverd aan leden van Biozon. 

In onderstaande video* leggen Bennie Wisselink (voorzitter Biozon) en Thijs Huls (manager Streekenergie) uit hoe dit werkt.
*opgenomen in december 2022, voor de start van de pilot, als uitleg aan de bestaande leden van Biozon. 


Hoe wordt de prijs bepaald? 
Deelnemers aan de pilot betalen een 'hybride' stroomprijs. De Groene Motor is een stabiele energiebron: hij produceert elk uur ongeveer dezelfde hoeveelheid stroom en levert dit aan het elektriciteitsnet. Op het moment dat een deelnemer de stroom op hetzelfde moment gebruikt, kan dit rechtstreeks geleverd worden. 

De productie is stabiel, maar het verbruik van een deelnemer thuis varieert door de dag heen. Dit zie je in onderstaande grafiek. 

De groene lijn geeft de productie van de Groene Motor aan en is stabiel. De gele lijn is het verbruik van de leden van Biozon en laat zien dat er 's nachts en in de loop van de middag minder stroom nodig is. 

Op de momenten dat de vraag naar stroom onder de groene lijn blijft, kan dit rechtstreeks geleverd worden aan de leden. Is er meer vraag dan productie en komt de gele lijn boven de groene lijn, is er tekort en moet het verschil dus ingekocht worden. Je ziet dit in onderstaande grafiek duidelijk weergegeven: groen is voldoende stroom, rood is tekort en dus bijkopen. 


Opbouw stroomtarief
De verwachting is dat in een jaar tijd gemiddeld 70% van de tijd stroom van de Groene Motor rechtstreeks aan leden van Biozon thuis geleverd kan worden. Op sommige momenten van de dag produceert de Groene Motor meer dan leden verbruiken. Het overschot wordt dan aangeboden en verkocht op de energiemarkt. Op de momenten dat er tekort is, moet er bijgekocht worden op de energiemarkt. 

De prijs die deelnemers aan de pilot uiteindelijk betalen voor hun stroom, bestaat dus naar verwachting uit 70% van de kostprijs van de stroom die de Groene Motor produceert. De overige 30% bestaat uit het verschil tussen de inkomsten van de verkoop van de stroom bij overschot en de prijs van inkoop bij tekort. 

De kostprijs is vastgesteld door Biozon. De marktprijs is variabel. Samen maakt dit een hybride stroomprijs. Daar komt een minimale opslag bij, om de kosten voor het faciliteren van energielevering tegen kostprijs te dekken. Er wordt geen winstmarge berekend. De totale prijs voor 1kWh stroom noemen wij de 'Kostprijs+': de kostprijs + de minimale opslag. 


Meedoen aan de pilot?
Om mee te doen aan deze pilot en ook energie tegen kostprijs af te kunnen nemen, woon je in de postcoderoos (zie afbeelding hieronder voor de deelnemende postcodes) van Biozon. Je wordt je lid van energiecoöperatie Biozon en afnemer bij Energie VanOns via Streekenergie. Naast het reguliere leveringscontract vragen wij je een addendum te tekenen, dit is een toevoeging op jouw contract, waar in wordt beschreven dat je deelnemer bent van de pilot en dat de prijs van de stroom die jij afneemt op een nieuwe manier berekend gaat worden. Voor jou is een geen risico: je contract blijft gelden, je zult nooit meer betalen dan de reguliere tarieven en je kunt je altijd terugtrekken uit de pilot. 

Let op! Heb jij zelf zonnepanelen, waarmee je zelf meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan heeft het helaas geen zin om mee te doen. Wek jij wel zelf energie op, maar dek je hiermee niet je volledige verbruik, dan is meedoen wel mogelijk! 

De locatie van de stortgasinstallatie bevindt zich in postcodegebied 7021 en heeft de aangrenzende postcodegebieden: 6999, 7002, 7004, 7009, 7025, 7255 en 7256. Dit zijn de deelnemende postcodes. 

Ik wil graag meer weten!

 

Deze pilot is een samenwerking tussen energiecoöperatie Biozon, Energie VanOns, Agem Gemeentelijke Energie BV en Coöperatie Streekenergie. De pilot wordt uitgevoerd met de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

                                    

 

 

Ga terug

Contact

met Streekenergie.

Heb je vragen? Onze Achterhoekse Energie Experts helpen je graag met uitleg of overstappen.