Blog

Dynamisch energiecontract en zonnepanelen

Thijs Huls

Thijs Huls
Redacteur

In 2014 begon Thijs Huls via een werkervaringsplek bij Agem en in 2016 deed hij hier zijn afstudeerstage. Inmiddels is hij manager van Streekenergie VanOns en kan hij uren vertellen over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zijn kennis (en aanstekelijke enthousiasme) deelt hij regelmatig in zijn blog!

'Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Steeds meer Nederlanders sluiten een dynamisch energiecontract af. Een energiecontract waarbij je rechtstreeks tegen markttarieven stroom inkoopt, waarbij het markttarief voor stroom per uur kan variëren en het tarief voor gas dagelijks varieert. In deze tijden waarin de energiemarkt weer een beetje tot rust is gekomen is dit een zeer interessant contract. Helemaal nu de stroomprijzen in de wintermaanden ’s nachts steeds vaker negatief zijn en je dus ’s nachts gratis je wasmachine en de vaatwasser kunt laten draaien of je elektrische auto opladen. In de zomermaanden zien we juist overdag tussen 12:00 en 16:00 uur steeds vaker negatieve stroomprijzen, die nog veel hoger liggen dan de negatieve prijzen afgelopen winter. Record na record wordt genoteerd.

Per 1 januari 2023 ben ik, Thijs Huls, Manager Streekenergie, thuis overgestapt op een dynamisch energiecontract bij Energie VanOns. Ja, ook via Streekenergie VanOns kun je dus tegenwoordig een dynamisch energiecontract afsluiten. Dit heb ik heel bewust gedaan om eens te ervaren hoe zo’n contract werkt in combinatie met zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto. Wij verbruiken thuis zo’n 12.000 kWh en wekken dit ook op met de zonnepanelen, alleen gebeurt dit natuurlijk op totaal andere momenten. Waar de warmtepomp energie vreet in de wintermaanden, maken de zonnepanelen overuren in de zomermaanden. Niet echt een goede combi dus… Maar ja, een windmolen voor thuis die ook écht wat energie opwekt zodat ik in de winter ook mijn eigen stroom heb, die ken ik helaas nog niet.

In de wintermaanden hebben wij flink kunnen profiteren van het dynamische energiecontract bij ons thuis, omdat de prijzen lager waren dan het prijsplafond en er nog vrijwel géén energieleverancier was die deze tarieven binnen een variabel (maand) of laat staan jaarcontract kon bieden. Nog beter was het geweest als we hier thuis een batterij zouden hebben, zodat we ’s nachts extra stroom tegen negatieve prijzen zouden kunnen inkopen om overdag tijdens de dure momenten in de ochtend en avond op te draaien.

In april gebeurde het voor het eerst. Met tegenzin zette ik de dc-schakelaar van mijn omvormer uit. De prijzen waren negatief tussen de middag en doken zelfs onder de -€0,15255, waardoor ik ook met salderen geen voordeel meer zou hebben en écht serieus ga betalen om zonnestroom terug te leveren. Die -€0,15255 hanteer ik als grens, omdat dit de energiebelasting betreft (incl. btw) waartegen ik de stroom eventueel later nog zou kunnen salderen om in ieder geval géén energiebelasting te betalen over een heel jaar. Maar goed, één keer de zonnepanelen uitzetten is niet zo erg toch?

Inmiddels zijn we een aantal maand verder en heb ik de zonnepanelen nog een aantal keren moeten uitzetten. Zoals ik al zei, record na record werd gevestigd, nog nooit waren de tarieven zo lang achter elkaar negatief. Vooral in de weekenden en tijdens de feestdagen was dit het geval. Maar afgelopen weekend, zondag 2 juli, spande wel echt de kroon. Het stroomtarief was vrijwel de gehele dag negatief vanwege veel wind en zon en lag tussen 13:00 en 16:00 uur zelfs op €0,61 per kWh!(!!!!). Kortom, die drie uur betaalde ik bijna €0,50 per kWh die ik zou terugleveren. En laat ik nou net dat weekend druk zijn geweest waardoor ik simpelweg even niet met energie bezig was. Nota bene om 15:53 uur checkte ik de tarieven en sloeg mijzelf voor het hoofd, helaas te laat. In die drie uur dat ik vergeten ben de zonnepanelen uit te zetten, heb ik zo’n 20 kWh teruggeleverd wat dus €10 heeft gekost. Bij ons in de buurt vergelijken ze vaak met een ‘kratje bier’, het niet uitzetten van de zonnepanelen heeft mij dus zo ongeveer een ‘kratje bier’ gekost.

Daar werd ik even met de neus op de feiten gedrukt. Zonder thuisbatterij kan ik het niemand met zonnepanelen aanbevelen om in de zomermaanden een dynamisch energiecontract af te sluiten. In de wintermaanden is het dus zeer interessant gebleken, ook al omdat de tarieven tussen de middag dan meestal wat hoger liggen als de zonnepanelen het toch nog een beetje doen. Misschien is het afsluiten van een coöperatief halfjaarcontract bij Streekenergie VanOns tussen april en oktober dus toch een beter idee, gewoon met een vast tarief voor 6 maanden waartegen ik de zonnestroom saldeer. En dan in de wintermaanden de overstap maken naar het dynamische energiecontract van september tot maart.

Wil je gewoon zekerheid in plaats van de zeer onzekere dynamische energietarieven die telkens een dag van tevoren bekend worden? Kies dan voor het 1-jaar vast contract dat weer terug is bij Streekenergie VanOns! Je saldeert dan simpelweg een heel jaar tegen hetzelfde tarief. Dit is dus echt de tip voor degene die ongeveer evenveel opwekt als verbruikt zolang de salderingsregeling er nog is!'

Ga terug

Contact

met Streekenergie.

Heb je vragen? Onze Achterhoekse Energie Experts helpen je graag met uitleg of overstappen.