Wassen en laden doe je als de zon schijnt!
In 2014 begon Thijs Huls via een werkervaringsplek bij Agem en in 2016 deed hij hier zijn afstudeerstage. Inmiddels is hij Energie Expert en kan hij uren vertellen over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zijn kennis (en aanstekelijke enthousiasme) deelt hij graag met de leden en afnemers van Streekenergie.
'Een groot deel van de afnemers van Streekenergie bij Energie VanOns heeft zonnepanelen op eigen dak liggen. Goed bezig! Terwijl de zonne-installatie met name overdag stroom produceert en teruglevert, wordt de wasmachine nog vaak ’s nachts of in de weekenden aangezet om gebruik te maken van het laag- of daltarief. Is dit eigenlijk wel logisch?
Vanuit de salderingsregeling bekeken is dit heel logisch. Het maakt namelijk niet uit wanneer je stroom verbruikt of teruglevert, aan het einde van het jaar worden de kilowattuurtjes toch met elkaar verrekend! Eigenlijk is het stroomnet van Liander vanuit de salderingsregeling gezien gewoon jouw ‘gratis thuisbatterij’. Helaas komt het steeds vaker voor dat deze ‘gratis thuisbatterij’ van Liander de hoeveelheid zonnestroom die wordt teruggeleverd niet meer aankan. De ‘gratis thuisbatterij’ zit steeds vaker vol.
Op de momenten dat het stroomnet van Liander vol zit, wat technisch gezien betekent dat de spanning op het net oploopt tot boven de 250 Volt, schakelt jouw omvormer automatisch uit. Dit doet jouw omvormer om de apparatuur in jouw woning en die van je buren die op dezelfde kabel zitten te beschermen. Onze apparatuur in Nederland is namelijk gebouwd om te werken op een spanning van 230 Volt met maximaal 10% afwijking. Komt de spanning onder de 207 Volt of boven de 253 Volt dan kan dit de levensduur van jouw apparaten in huis verkorten. Als jouw omvormer niet uitschakelt, dan blijft deze de spanning op een zonnige middag opdrijven. Vervelend dat je even niet kunt terugleveren, maar wel fijn dat de andere apparatuur in je woning daarmee beschermt wordt!
Van vroeger uit is een trend ontstaan om de wasmachine, vaatwasser en andere apparatuur die veel verbruikt aan te zetten zodra het laag- of daltarief ingaat. Dit tarief geldt tussen 23:00 ’s avonds en 7:00 ’s morgens en in de weekenden of op feestdagen. Als je dit consistent zou doen dan kon je hiermee best wat euro’s besparen op je energierekening! Maar het laag- of daltarief is niet meer wat het is geweest, de verschillen met het normaal- of hoogtarief worden steeds kleiner en het aantal euro’s wat jij hiermee kunt besparen dus ook.
Het laag- of daltarief is ooit bedacht om verbruik op deze tijdstippen te stimuleren, zodat de elektriciteitscentrales op een bepaald basisvermogen door konden draaien. In de nacht of tijdens weekenden en feestdagen verbruiken de grote industrieën namelijk weinig tot niets met hun (productie)machines. Nu we in een energietransitie zitten waarin we steeds meer decentraal gaan opwekken (hernieuwbare energie uit wind en zon) verandert het aanbod van energie in de markt. Dit aanbod is steeds meer gebaseerd op de weersomstandigheden. Is er veel wind? Dan hebben we soms een overvloed aan windenergie en kun je met een dynamisch contract bijvoorbeeld op bepaalde uren gratis energie afnemen. Is er veel zon? Daarvoor geldt hetzelfde, steeds vaker kun je op zonnige dagen tussen 12:00 en 16:00 uur gratis energie afnemen of krijg je zelfs geld toe!
Kun je dan helemaal niets doen aan het uitvallen van je omvormer? Maar natuurlijk wel! Zet de knop om en zet de wasmachine of airco juist aan op de momenten dat de zon schijnt en je zonne-installatie dus stroom produceert. Door de eigen zonnestroom direct achter de meter te verbruiken ben je minder belastend voor het stroomnet in jouw buurt. Heb je een elektrische auto? Dan kun je nog meer impact maken door op zonnige dagen overdag je auto op te laden. Als de salderingsregeling op termijn wordt afgebouwd of afgeschaft, zorg je er daarmee ook nog eens voor dat jij technisch gezien méér saldeert achter de meter. Elke kWh zonnestroom die jij achter jouw meter in de wasmachine, airco, koelkast of bij het opladen van je elektrische auto verbruikt zie je niet terug op de energierekening. Ook niet zodra de salderingsregeling er niet meer is.
Door je verbruikersgedrag aan te passen help je niet alleen jezelf, maar ook je buren met zonnepanelen! Is het dan een garantie dat je op deze manier altijd kunt terugleveren? Nee, helaas niet. Dat is van een heleboel factoren afhankelijk en per stroomnet in elke buurt verschillend. Hebben er veel buren zonnepanelen? Passen zij hun verbruikersgedrag ook aan naar meer verbruik overdag in plaats van ’s nachts? Hebben steeds meer buren een thuisbatterij om de zonne-energie overdag op te slaan en ‘s avonds te gebruiken? Dan is de kans groter dat jij kunt blijven terugleveren op zonnige momenten.
Wil jij jezelf stimuleren om te gaan verbruiken op momenten dat er té veel stroom is op het stroomnet? Neem dan een dynamisch energiecontract! Maar pas op, een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen zonder thuisbatterij is in veel gevallen nog niet interessant. Lees daarvoor mijn eerste blog over dynamische energiecontracten in combinatie met zonnepanelen (link toevoegen!!).
Heb jij problemen met terugleveren en wil je meer weten over de oorzaak of een melding doen bij Liander? Bekijk dan deze website van Liander.
PS: de winter staat voor de deur en dat wil zeggen dat er veel minder zonne-energie beschikbaar zal zijn. Gaat bovenstaande verhaal dan nog wel op? Jazeker, alleen moeten we in de donkere dagen meer energie verbruiken op momenten dat het waait! Wil jij weten wanneer er voldoende energie beschikbaar is? Houd dan de uurtarieven in de gaten via deze website.'
Contact
met Streekenergie.
Heb je vragen? Onze Achterhoekse Energie Experts helpen je graag met uitleg of overstappen.